Kakšen je dober poročni snemalec

March 15, 2016 Uncategorized

Poročno snemanje je po svoji naravi zaradi enkratnosti dogodkov izjemno zahtevno. Zamujenega trenutka, ki ni bil posnet, je bil posnet “neostro” ali pa svetlobno napačno ovrednoten, se ne da še enkrat posneti.

Snemalec na poroki nima nadzora nad dogajanjem v okolici. Pred seboj nima jasnega scenarija in ne ve kaj natančno sledi, kje bodo nastopajoči in kako se bodo gibali. Še večji izziv pa predstavlja dejstvo, da snemalec nima kontrole nad svetlobo, ki je ključna za kvaliteto končne slike. Zato je nujno potrebno, da ima snemalec na poroki veliko kreativnosti, znanja, občutka in izkušenj ter dobro tehnično opremo.

Snemalec na poroki mora biti izjemno vešč in hiter pri prilagajanju nastavitev kamere. Avtomatika, ki bi lahko te spremembe opravila v trenutku ni prava izbira, saj je brez “lastne pameti” in izkušenj. Avtomatika zato nastavitve prilagaja tudi v trenutkih, ko si tega ne želimo, kar  velikokrat privede do neuporabnih posnetkov ravno v ključnih trenutkih. Zato je dober poročni snemalec tisti, ki zna ročno obvladovati nastavitve kamere, je kreativen, ima znanje, izkušnje in prilagodljivost.

Največji izziv kvalitetnega poročnega snemanja so zagotovo svetlobni pogoji, ki so prisotni oz. odsotni na poroki.snemanje-porok-kamera Za dosego sodobne, svetlobno dinamične in barvno kontrastne slike, ki je predpogoj za dober poročni video, je ustrezna svetloba ključnega pomena.

Poroke se pogosto odvijajo v prostorih, ki za kamero niso ustrezno osvetljeni, glavni akterji pa se pogosto nahajajo na pozicijah, ki jih ne osvetljuje najbolje. Prav tako je težava, če se poroka odvija na prostem ob sončnem dnevu brez oblačka in je svetlobe preveč, obrazi ljudi pa dobijo temne sence okoli nosu in oči.

Snemalec na poroki mora zato pogosto uporabiti svojo kreativnost, prilagodljivost, znanje in izkušnje, da poišče najustreznejšo pozicijo kamere, da uporabi nastavitve, ki bodo blažile posledice neustrezne osvetlitve ter da sprejeme kompromisne odločitve, ki jih avtomatika ne more. Snemalec se sam odloči, kaj na sliki naj bo oziroma je lahko pretemno in kaj presvetlo, v zameno za dobro osvetlitev ključnega dogajanja.

Zato se mora delo dobrega poročnega snemalca pričeti že pred poroko z dobro pripravo in izbiro ustrezne tehnične opreme. Dober snemalec si mora predhodno ogledati lokacije poroke, da oceni svetlobne pogoje, da si vizualizira prizor ter oceni katera leča bo ustrezna na določeni lokaciji. Nato mora izbrati pravi pristop in tehnike, ki omejijo vpliv zunanjih dejavnikov in mu obenem omogočajo kar največjo fleksibilnosti. S pravilno predhodno pripravo lahko snemalec na poroki sproti prilagaja širino zajema slike, pozicijo kamere, svetlobo in ostrino prizoru, ki se nepredvideno odvija.

Sodobno snemanje porok, ki omogoča izdelavo kvalitetnih, barvitih in dinamičnih poročnih videov s sodobnim, trendovskih izgledom kot iz filma ali video spota je torej izjemno zahtevno. V Sloveniji je ponudba snemanja porok velika.

Nekateri ponudniki nudijo poročni video kot dodatek k osnovnim fotografskim storitvam. Čeprav na prvi pogled fotograf in snemalec lahko uporabljata podobno tehnično opremo, pa so način uporabe te opreme, pristop in potrebno znanje povsem različni. Enako nastavljena kamera se istočasno nikakor ne more uporabljati za kvalitetno fotografijo in kvalitetno snemanje, saj gre za povsem druge fizikalne in optične zakonitosti. Rezultat takega dela je lahko le slaba poročna fotografija in še slabši video.

Nekateri ponudniki se ukvarjajo izključno s snemanjem porok in se ne lotevajo drugih žanrov kot so oglasi, filmi ali promocijski videi, ki zahtevajo vedno nove in sveže pristope ter sledenje trendom. To lahko vodi v pomanjkanje sodobnih pristopov, sodobne opreme, tehnik in trendov pri njihovem poročnem snemanju.

Na trgu najdemo tudi dobre poročne videe. Sodobni in kvalitetni poročni videi so barviti, filmski, dinamični in očarajo gledalca. Cena poročnega videa se lahko zelo razlikuje a nikakor ne velja pravilo, da je dober poročni video dražji od slabšega.

Tudi cenovno dostopnejši poročni video je lahko dinamičen, barvit, tehnično dovršen in estetsko lep ter navduši gledalce. Zato je treba ceno primerjati s količino vloženega znanja, dela, izkušenj, trudom, tehnično opremo, časom izdelave, predpripravami,… Le z vsem naštetim se lahko ustvari dober poročni video, ki bo zadovoljil zahteve sodobnih gledalcev, za vedno oživljal nepozabne trenutke poročnega dne in vam bo v ponos ob vsakem ogledu. Najboljši poročni video pa lahko ponudi celo nekaj več ter ohrani čarobnost poročnega dne za vedno.

About the author

admin: